Ontwikkelingen
- In de raadsvergadering van 27 juni 2019 is de beleidsnota bewegen en leefstijl 2019-2023, "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst" vastgesteld.
- Het sportakkoord is in 2020 uitgevoerd.
- Aansluiten bij samenwerkingsverband SZA.
Wat hebben we bereikt?
Team Gezond in Midden-Drenthe
Het beleid wordt voor een groot deel uitgevoerd door het team Gezond in Midden-Drenthe (GIMD).
Het jaar 2020 heeft door de coronapandemie veel impact gehad op de gezondheid van een ieder in welke zin dan ook. Naast de "normale" werkzaamheden was het ook vaak een kwestie van inspringen, handelen, helpen in kwesties waar dat nodig was. Het team Gezond in Midden-Drenthe is in deze periode vraagbaak en ondersteunend geweest op vele sport en gezondheidsgebieden. Waarbij alles er op was gericht om inwoners, verenigingen en andere partijen zo goed mogelijk door de crisis te helpen.
Naast bovenstaande is het team verder gegaan met onderstaande werkzaamheden:
- Het team heeft samen met de sportformateur het sportakkoord vorm gegeven en ambassadeurs betrokken. Het sportakkoord is een akkoord van en tussen de diverse partners (ambassadeurs) en geeft weer aan welke ambities er gezamenlijk wordt gewerkt. Vanuit deze samenwerking ontstaan veel initiatieven waarbij het team ondersteunt.
- Het team werkt vanuit de samenwerkingen die ontstaan vanuit het sportakkoord, aan thema's die voortkomen uit het beleid:
- Bewustwording leefstijl
- Versterken sportverenigingen
- Tegengaan overgewicht
- Bewegen stimuleren
- Eenzaamheid verminderen
- In 2019 zijn vertegenwoordigers vanuit het primair onderwijs en gemeente met elkaar in gesprek gegaan met als doel om het bewegingsonderwijs een impuls te geven. In 2020 zijn vakdocenten bewegingsonderwijs aangesteld. Zij verzorgen op iedere basisschool aan elke klas minimaal een uur per week bewegingsonderwijs. Daarnaast worden de vakdocenten ingezet bij (na) schoolse sportactiviteiten. Ook in coronatijd hebben zij de kinderen op de scholen in beweging gebracht.
- Ook doet Midden-Drenthe mee aan het Drentse project "Aan de slag met preventie". Dit project is erop gericht om de gezondheid van de Drenten te bevorderen. Vanuit dit project is er in Midden-Drenthe onder andere voor gekozen om de interventie gezondheidsambassadeurs in te gaan zetten in het jaar 2020.
- Vanaf 2017 is er in Westerbork een netwerk "Gezond in Westerbork" en zijn er twee netwerkbijeenkomsten in 2019 geweest. Vanuit dit netwerk is onder andere de publieksactie "blijf in contact" ontstaan. Deze actie is erop gericht om mensen zich bewust te laten worden van hun sociale contacten (netwerken) en het onderhouden daarvan. Deze actie is voortgezet in 2020.
Samen Zorg Assen
Samen Zorg Assen(SZA) is een samenwerkingsverband tussen het Wilhelmina ziekenhuis Assen (WZA), de HuisartsenzorgDrenthe(HZD) een aantal grotere zorgaanbieders waaronder Icare, Interzorg en Zorggroep Drenthe en de gemeente(n) Assen en Midden-Drenthe die nauwere samenwerking nastreven. Door het SZA zijn de pilots Avond Nacht en weekendzorg tot stand gekomen en zijn kernteams operationeel geworden die de integrale ouderenzorg beter organiseren in het kader van de preventieve zorg(AdvanceCarePlanning). Ook een app tbv medicijngebruik en de aanpak rondom Eerste Lijns Verpleging(ELV) gericht op betere inzet van thuiszorg bedden tbv verpleging en behandeling). Al deze afspraken worden ook in onze gemeente toegepast.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De huidige interventies gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl worden zoveel mogelijk voortgezet. Van alle interventies die er op dit moment zijn, is het uiteindelijk wel het streven dat de activiteiten geborgd worden door de aangehaakte partijen zelf.
- Naast de huidige aanpak gaat het team Gezond in Midden-Drenthe veel meer inzetten op verbinden, samenwerken en het aanjagen van initiatieven. Om dit te doen, gebruiken de teamleden hun al opgebouwde netwerk. De focus van het team komt dus meer te liggen op verbinden, stimuleren, meedenken en aanjagen dan op het daadwerkelijk uitvoeren van activiteiten. Dit is een proces dat tijd vraagt en dat wordt begeleid door een coördinator die eind 2019 is begonnen.
- De coronamaatregelen zoals die door de overheid vanaf het begin van de pandemie zijn bepaald, zijn van invloed geweest op de dienstverlening van de GGD. Overall is de dienstverlening zoveel als mogelijk doorgegaan of zijn inhaalacties gepleegd als de maatregelen dat toelieten.
- Midden-Drenthe is in het samenwerkingsverband WelWoZo lid van de stuurgroep SZA. In WelWoZo zitten ook Icare, Interzorg en Zorggroep Drenthe, waardoor we als gemeente stevig "participeren in dit onderdeel op Volksgezondheid.