Ontwikkelingen
- Omgevingswet
De Omgevingswet zal op 1 januari 2022 in werking treden. Met de komst van de Omgevingswet worden regels voor de leefomgeving eenvoudiger, gebundeld en meer in samenhang met elkaar gebracht. Het is belangrijk dat onze inwoners op 1 januari 2022 een aanvraag kunnen indienen volgens de nieuwe wetgeving. We steken daarom het komende jaar in op het inrichten van de werkprocessen voor onze vergunningverlening en het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO). Met het proces om de Omgevingswet ons eigen te maken, blijven we de komende jaren aan de slag.
- Omgevingsvisie
Een van de instrumenten uit de Omgevingswet is de omgevingsvisie. De omgevingsvisie geeft op hoofdlijnen richting aan de gewenste ontwikkeling van de fysieke leefomgeving voor het hele grondgebied van de gemeente. Er is een Koersdocument opgesteld, die begin 2020 opiniërend aan de raadscommissies is voorgelegd. Hierin is de basis voor de omgevingsvisie gelegd. Verder is in 2020 gewerkt aan het formuleren van gebiedsagenda’s. Het streven is dat de omgevingsvisie eind 2021 gereed is, voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
- Gebiedsvisie De Haven in Beilen
In 2020 is er een start gemaakt met de uitvoering van het plan van aanpak van de gebiedsvisie De Haven. De bouw van de nieuwe VO school en de voorbereidingen van de bouw van de gymzaal zijn in volle gang. Na realisatie van de gymzaal en het plaatsen van de brug zal de herinrichting van de Verlengde Havenstraat, als onderdeel van het uitvoeringsprogramma van de visie, in Beilen worden opgepakt.
- Centrumvisie Beilen
In 2020 wordt verder invulling gegeven aan het Uitvoeringsprogramma Centrumvisie Beilen. De stimuleringsregeling voor het centrum is met twee jaar verlengd tot eind 2021. De aanpak van projecten in het openbaar gebied wordt uitgevoerd in de eerste helft van 2020
- Visie op Smilde
In het laatste kwartaal van dit jaar is een start gemaakt met de voorbereidingen voor het opstellen van een Visie op Smilde.
- Centrumvisie Westerbork
In 2021 wordt uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsplan Gastvrij Westerbork behorende bij de Centrumvisie Westerbork. Het dorp heeft hiervoor een dorpsmanager aangesteld.
- Masterplan Orvelte
In 2020 wordt er verdere uitvoering gegeven aan het Masterplan Orvelte.
- Projecten
Een groot deel van de woningen van het project Groene Brink in Beilen is inmiddels gebouwd en bewoond. Daarnaast is de bouw van de woningen in Woonservicezone in Beilen, Jade deelgebied D in volle gang. Voor wat betreft de inbreidingsprojecten De Lindelaar in Westerbork is een groot deel van de bestemmingsplanprocedure doorlopen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Verwacht wordt dat nog in 2021 met de uitgifte van kavels kan worden gestart. Ten aanzien van het project An de Boerbrink in Westerbork wordt samen met onze partner Hunebouw het plangebied wordt verder ontwikkeld voor de realisatie van ca. 34 woningen.
- Lievingerveld
Inmiddels zijn alle 150 kavels in Lievingerveld in optie of verkocht na de derde inschrijfronde van mei 2020. De infrastructuur en riolering is aangelegd door de Beheersvereniging en er wordt al flink gebouwd. De eerste bewoners wonen al op Lievingerveld. Verder zijn we met het waterschap in overleg over de invulling van de afspraken in het kader van natuurontwikkeling. In 2021 onderzoeken we de mogelijkheden om middels een bestemmingsplanwijziging ruimte te maken voor de uitgifte van de laatste gronden binnen het plan.
- Dorpsvisie Hooghalen
In 2021 wordt de dorpsvisie Hooghalen opgeleverd.
Wat hebben we bereikt?
- Er is gestart een start met de uitvoering van De Gebiedsvisie 'De Haven' in Beilen.
- Woonservicezone Jade deelgebied D is in uitvoering.
- Een groot deel van de woningen van het plan 'De Groene Brink' in Beilen is gebouwd en bewoond.
- Er is gestart met het traject Visie op Smilde.
- Masterplan Orvelte is vastgesteld.
- Aanleg van een voetpad langs de Wiet Orvelte.
- Plan van aanpak project stroomlijnen welstandsbeleid vastgesteld.
- Het Koersdocument voor de Omgevingsvisie is vastgesteld.
- Alle kavels in Lievingerveld zijn verkocht of in optie.
- Het uitvoeringsplan Gastvrij Westerbork is vastgesteld.
- De Verordening Leefomgeving is vastgesteld.
- Het openbaar gebied in het centrum van Beilen is opgewaardeerd.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Omgevingswet
In 2020 is vanuit diverse werkgroepen gewerkt aan de implementatie van de Omgevingswet. Denk hierbij aan de aansluiting op het digitaal stelsel Omgevingswet en het uitwerken van de werkprocessen onder de Omgevingswet. Diverse gemeentelijke verordeningen zijn samengevoegd in de Verordening Leefomgeving. Ook is gewerkt aan het opstellen van een handboek Omgevingsplan. Deze zal eind 2021 vastgesteld worden.
- Omgevingsvisie
We hebben via een breed participatieproces informatie opgehaald bij inwoners en organisaties. De hoofdlijnen hiervan hebben we verwerkt in het Koersdocument, waarin de rode draad, de basis voor de omgevingsvisie is weergegeven. Dit wordt verder uitgewerkt tot een omgevingsvisie.
- Gebiedsvisie De Haven in Beilen
Er is een provinciale subsidie aangevraagd en verkregen voor een beperkte inrichting van de Verlengde Havenstraat in Beilen. Wanneer de gymzaal is gerealiseerd en de brug geplaatst, kan dit deelgebied worden opgepakt.
- Centrumvisie Beilen
Om de stimuleringsregeling centrum Beilen aantrekkelijker te maken is de maximale subsidie voor de gevelverbetering is begin 2020 verhoogd. Het aanbrengen van het nieuwe profiel van de Raadhuisstraat (twee richtingen) en het opwaarderen van de Brinkstraat en de Markt met bankjes, bloemrekken, bloembakken en fietsnietjes heeft in het voorjaar plaatsgevonden. In juni heeft een feestelijke (coronaverantwoorde) heropening plaatsgevonden.
- Visie op Smilde
Eind dit jaar is er opdracht verleend aan een stedenbouwkundig bureau die zowel het proces begeleidt alsmede de visie gaat opstellen. De inbreng van de bewoners van Smilde is hierbij van groot belang. Het bewonersplatform Smilde heeft een adviserende rol in dit gehele traject en fungeert tevens als (communicatieve) schakel tussen de gemeente en de bewoners van Smilde . Inmiddels hebben de startgesprekken voor het opstellen van de visie plaatsgevonden.
- Masterplan Orvelte
Het masterplan Orvelte is in 2019 vastgesteld door de gemeenteraad. De betrokken partijen in Orvelte (ondernemers, inwoners, culturele instellingen, Drents landschap en de gemeente) werkten in 2020 gezamenlijk aan de voorbereiding en uitvoering van de initiatieven uit het masterplan waarbij de regie bij de lokale stakeholders lag. Zo is de oprichting van een coöperatie in 2020 voorbereid. De speeltuin in Orvelte is hier een voorbeeld van. Deze is ondertussen gerealiseerd. Ook is een voetpad langs de Wiet aangelegd. Hier was een grote behoefte aan. Er is een begin gemaakt met Het vernieuwen van de bestrating en de riolering heeft in 2020 zijn vervolg gekregen.
- Projecten
Voor het project ‘De Lindelaar’ in Westerbork is een groot deel van de bestemmingsplan procedure doorlopen. Ondanks de beperkingen door Corona is voor dit plan een digitaal spreekuur gehouden. Zowel de direct omwonenden als belangstellen zijn en worden gedurende het gehele traject goed op de hoogte gehouden. Er zijn geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingediend. Wat betreft het project An de boerbrink is samen met de omwonenden de ontwikkeling van het woningbouwplan verder ter hand genomen. Met Hunebouw is een anterieure overeenkomst gesloten. In september heeft de raad het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld.
- Lievingerveld
Het plan Lievingerveld zit middenin de realisatie. In mei 2020 is de derde inschrijfronde gestart waarbij er meer belangstelling was dan er kavels te vergeven waren.
- Dorpsvisie Hooghalen
Samen met dorpsbelangen Hooghalen en Stichting Welzijnswerk Midden-Drenthe is gewerkt aan een dorpsvisie voor Hooghalen. Er is een intentieovereenkomst opgesteld en een startnotitie vastgesteld. Vervolgens is een enquête uitgezet in het dorp en zijn de resultaten verwerkt. Een volgende stap is het toetsen van deze resultaten en het schrijven van een concept dorpsvisie.
- Bodem en erfgoed
In het kader van nieuwe zeer zorgwekkende stoffen(ZZS) is aanvullend onderzoek verricht naar de verspreiding van PFAS. Hiervoor is de bodemkwaliteitskaart geactualiseerd en de nota bodembeheer opnieuw vastgesteld.
Om bodem en ondergrond in te zetten voor de maatschappelijke opgaven(o.a. klimaatadaptatie, energie) heeft de gemeente als pilot dienst gedaan voor een kennisproject van het uitvoeringsprogramma Bodem van de Rijksoverheid. Het natuurlijke systeem van de bodem zijn inzichtelijk gemaakt en kunnen als strategische onderlegger worden ingezet in de Omgevingsvisie. Deze gebiedsgenese is een inspiratiedocument en zal in 2021 erfgoedinclusief worden gemaakt.
Voor diverse planontwikkelingen zijn archeologische onderzoeken verricht. Specifieke onderzoeken zijn verricht door het graven van proefsleuven( An Boerbrink en Pompstation WMD). De onderzoeken zijn uitgevoerd op basis van vastgesteld beleid van de archeologische beleids- en verwachtingskaart(2012) en vertaald in de regels van de bestemmingsplannen. In 2021 worden voorbereidingen verricht voor actualisatie van de archeologische beleids- en verwachtingskaart.
Om gebruik en functie wonen mogelijk te maken worden diverse bodemonderzoeken verricht. In bepaalde gevallen is extra onderzoek vereist om bodemverontreiniging uit te sluiten. In dit kader kan vermeld worden dat extra onderzoek verricht is naar de verspreiding op het terrein van de voormalige gemeentelijke werkplaats te Beilen om de bodem gereed te maken voor toekomstig gebruik.
Door het reduceren van de gaswinning in Groningen wordt een grotere vraag gedaan op de kleinere gasvelden zoals in de directe omgeving van Assen(gasvelden Westerveld). Gezamenlijk met de Noord-Drentse gemeenten is beroep ingesteld tegen de winning. De Raad van State zal in 2021 een definitief besluit hierover nemen.