Resultaat
Inleiding
In de programmaverantwoording staat uitgebreid te lezen wat de beleidsresultaten in 2020 zijn. Hieronder benoemen we de belangrijkste onderwerpen kort.
Resultaten
In 2020 zijn we verder gegaan met realiseren van diverse plannen, de meeste opgenomen in ons Uitvoeringsprogramma. We noemen een aantal belangrijke voorbeelden.
- Corona
Ook bij de resultaten noemen we Corona uitdrukkelijk.
We hebben u een aantal keren per brief geïnformeerd over onze maatregelen op veel terreinen. We noemen een paar voorbeelden: we hebben de regeling voor de ondersteuning van zelfstandigen uitgevoerd; we hebben zo veel mogelijk gezorgd voor ongehinderde doorgang van zorg voor kwetsbare jongeren en ouderen, we hebben maatregelen gestimuleerd om eenzaamheid tegen te gaan, we hebben in de horeca een aantal mogelijkheden geschapen, we hebben culturele instellingen ondersteund enzovoort.
We hebben daarnaast onze verantwoordelijkheid genomen in het samenwerken binnen de Veiligheidsregio. Zo hebben we op verschillende manieren extra inzet gepleegd, bijvoorbeeld in de ondersteuning van de BOA’s. We hebben controles uitgevoerd en voorlichting gegeven. We hebben op die manier er aan bijgedragen dat er in onze gemeente geen grote Corona-incidenten zijn geweest.
- Onderwijs
De nieuwbouw van de gezamenlijke school voor Voortgezet Onderwijs in Beilen is nu echt van start gegaan. In veel opzichten een aanwinst voor Beilen en voor onze hele gemeente.
De Harm Smeengeschool in Beilen is gerenoveerd. Daarmee kan deze school weer een groot aantal jaren vooruit in een mooi gebouw.
We hebben belangrijke stappen gezet in de voorbereidingen van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (het IHP).
We zijn gestart met een periodiek overleg tussen het onderwijs, de kinderopvang en de zorg. Daarin staat het kind centraal en zorgen we, als dat nodig en mogelijk is, voor integrale ondersteuning.
- Armoedebeleid, Re-integratiebeleid en Inburgeringsbeleid
Onze gemeente heeft een lange traditie als het gaat om een royaal en solide sociaal beleid. Voor al onze inwoners, ongeacht hun financiële positie, hun kansen op werk of hun afkomst.
Dat blijkt onder andere uit ons Armoedebeleid en Re-integratiebeleid. Om dat beleid actueel te houden, hebben we dat in 2020 geëvalueerd. Als volgende stap volgen in 2021 voorstellen voor actualisatie.
We hebben verder gewerkt aan het versterken van ons leerwerkbedrijf Stark. Vanuit het belang dat zinvol werk, al dan niet in een beschermde omgeving, voor ieder mens van waarde is. Een voorbeeld is het opzetten van nieuwe leerwerkroutes.
De nieuwe Wet inburgering die op ons af komt, legt veel verantwoordelijkheid bij ons als gemeente. We zijn daarom in 2020 al bezig geweest met de voorbereidingen.
In 2019 zijn we ook aan de slag geweest met twee pilots voor vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten.
- Sport en Gezondheid
We hebben verder gewerkt met en aan ons team Gezond in Midden-Drenthe (GIMD). Daarbij hebben we ook geïnvesteerd in vakleerkrachten in het primair onderwijs.
We hebben het sportakkoord mede ondertekend, samen met een groot aantal sport-partners in Midden-Drenthe. Daarmee hebben we het draagvlak onder ons gemeentelijk sportbeleid versterkt.
We hebben in Westerbork een Sporthart gerealiseerd. Ook al kon de officiële opening door corona nog niet doorgaan, inmiddels is het Sporthart al wel in gebruik.
We mochten in 2020 de gemeente zijn waar het NK wielrennen werd gehouden. Jammer genoeg nog zonder publiek, vanwege de Corona crisis. Maar we staan met de VAM-berg wél op de kaart – wat in de nabije toekomst hoop biedt op deze of vergelijkbare koersen.
Ook op een andere manier hebben we onze sporters ondersteund. We hebben bijgedragen in de verduurzaming van een groot aantal sportaccommodaties. In 2020 ging het daarbij vooral om het realiseren van duurzame verlichting.
- Jeugd
Een mooi voorbeeld van het samen met onze inwoners en instellingen maken van beleid is het nieuwe Jeugdbeleid. De extra tijd en energie die zo’n proces vraagt, verdienen we meer dan dubbel terug in effectiviteit en draagvlak.
We zijn in 2020 gestart om voor de jongeren de app ‘Wim en Eva’ te introduceren. Langs die weg kunnen zij ons in Corona tijd benaderen met vragen over werk, financiën en gezondheid.
- Jeugdhulp en WMO
Toen de Jeugdhulp en de WMO enkele jaren terug naar de gemeenten gingen, betekende dat allereerst een inhoudelijke opgave: hoe bieden we jongeren en ouderen die dat nodig hebben op de beste manier zo vroeg mogelijk ondersteuning? En hoe doen we dat zó, dat we onze gemeentebegroting niet te zwaar belasten?
De opgave om hulp zo vroeg mogelijk in het proces te bieden, om onnodige (dure) zorg te voorkomen en om ook grip te houden – het is een verandertraject van jaren, waarin we ook in 2020 verder gewerkt hebben. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de inzet van de praktijkondersteuner bij de huisarts.
Tegelijk hebben we niet kunnen voorkomen dat onze uitgaven groter waren dan geraamd. Onder de financiën komen we daarop terug.
- Cultuur
Ook in 2020 waren we nog dé culturele gemeente van Drenthe. Ook hier gooide Corona regelmatig roet in het eten. We hebben het programma dat we ons voorgenomen hadden, niet in die vorm kunnen uitvoeren. Net als in de rest van ons land hebben we 75 jaar bevrijding nauwelijks kunnen herdenken en vieren.
Tegelijk hebben we binnen de beperkingen gedaan wat we konden. En bouwen we verder op wat we geleerd hebben.
Dat laatste hebben we vastgelegd in ons nieuwe cultuurbeleid. Ook dat beleid is bij uitstek Middendrents, afgestemd op onze lokale samenleving.
- Recreatie en Toerisme
We hebben in 2020 fase 1 van het wandelknooppuntennetwerk gerealiseerd. Daarmee hebben we verder gebouwd aan een belangrijke basisvoorziening voor veel Drentse toeristen.
Daarnaast hebben we alle welkomstborden vervangen, met als centrale tekst ‘Midden in Drenthe’.
Tot slot hebben we ook in 2020 verder gewerkt met de provincie en met andere Drentse gemeenten aan het project Vitale Vakantieparken. Een project van groot belang voor de aantrekkelijkheid van onze gemeente en provincie. Maar ook een complex project en daardoor een project met een lange doorlooptijd.
- Wonen en leefbaarheid
We hebben de openbare ruimte in het centrum van Beilen op tijd kunnen vernieuwen. Dat was, gelet op de corona maatregelen, een mooie prestatie.
Ook het dorp Westerbork is aan de slag geweest met een centrumvisie, resulterend in 'Gastvrij Westerbork'. We hebben daarin als gemeente meegedacht en waar nodig gefaciliteerd.
Wij hebben voor het project ‘De Lindelaar’ in Westerbork een groot deel van de bestemmingsplan procedure doorlopen en een ontwerp doelgroepenverordening opgesteld. Vanwege de beperkingen door Corona hebben we voor dit plan een digitaal spreekuur gehouden. Zowel de direct omwonenden als belangstellen hebben we gedurende het gehele traject goed op de hoogte gehouden. Er zijn geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingediend. Verdere afronding gebeurt/gebeurde in 2021.
Het zelfde kan gezegd worden van het project 'An den Boerbrink'. We hebben de voorbereidingen kunnen treffen voor het realiseren van een mooi woningbouwplan. Ook dat komt in 2021 tot een afronding.
In 2020 hebben we de eerste kavels in Lievingerveld uitgegeven. We zijn er trots op dat we deze nieuwe buurtschap op een innovatieve manier kunnen laten ontstaan. Juist omdat het innovatief is, moeten we regelmatig samen met de nieuwe bewoners uitvinden wat een goede oplossing is die past bij de eerder vastgestelde uitgangspunten.
- Duurzaamheid
De gemeenteraad heeft in 2020 zijn duurzaamheidsvisie vastgesteld. Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe we samen met inwoners, instellingen en bedrijven beleid kunnen ontwikkelen.
In Drents verband werkten we mee aan de voorbereidingen van de Regionale Energie Strategie.
Daarnaast hebben we de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) uitgevoerd. Dit is een subsidieregeling waarvoor wij als gemeente van de Rijksoverheid subsidie gekregen hebben. Het gaat om het stimuleren van kleine energie besparende maatregelen voor particuliere woningeigenaren. Zo hebben we onder andere een gezamenlijke inkoopactie geregeld en waardebonnen van € 50 voor particuliere woningeigenaren beschikbaar gesteld.
- Openbare ruimte
We hebben de Rotonde onder aan de afslag van de A28 gerealiseerd. De vertraging en extra kosten waren aanleiding voor het uitvoeren van een scan op een groot aantal civiele projecten. In 2021 zal de gemeenteraad op basis van die scan aanvullende keuzes maken.
We hebben uitvoering gegeven aan het groenplan Westerbork. Sleetse groenvakken hebben we weer opgeknapt. De rotonde in de Hoogeveense Weg hebben we aangepakt; door de nieuwe invulling met bloemen is het een fraaie entree van Westerbork geworden, die past bij het dorp.
Door de aanleg van een pad naar het hertenkamp, hebben we een langgekoesterde wens van de Dorpsbelangen Westerbork en het hertenkamp Westerbork vervuld.
De gemeenteraad heeft nieuw beleid voor begraven en cremeren vastgesteld. Het nieuwe beleid houdt rekening met de actuele wensen en ontwikkelingen.
Op 23 locaties binnen en buiten de bebouwde kom hebben we bermen en gazons omgevormd tot bloemenweides. Ook op vier begraafplaatsen hebben we bloemenweides aangelegd op perken die de komende jaren nog niet nodig zijn voor begraven.
- Dienstverlening en organisatie
Gemeenteraad, college en organisatie hebben de gezamenlijke overtuiging dat de dienstverlening aan onze samenleving van een hoog niveau moet zijn. Daarvoor hebben we een professionele organisatie nodig.
Als vervolg op begin 2019 gesignaleerde problemen, hebben we in 2020 vooral gewerkt aan herstel van vertrouwen en aan het oplossen van acute knelpunten.
Verder hebben we voorbereidingen getroffen voor verbeteringen in de ondersteuning door informatisering en automatisering. Ook hebben we de eerste verbeteringen in dienstverleningsprocessen doorgevoerd.
In 2021 krijgt dat zijn vervolg met nieuw dienstverleningsbeleid en met het uitvoeren van enkele belangrijke verbeteringen in de ondersteuning met informatisering en automatisering. Ook hebben we dan een meer afgerond beeld welke middelen er structureel voor onze organisatie nodig zijn.