Ontwikkelingen
- 2020 stond in het teken van een wereldwijde coronacrisis. Op dit moment zien we nog geen stijging van het aantal bijstandsgerechtigden, maar we verwachten dat deze stijging er in 2021 wel gaat komen.
- Begin 2020 was er sprake van een krappe tot gemiddelde arbeidsmarkt in Drenthe. Vanaf maart zijn veel branches stil komen te liggen en is het voor veel bedrijven onzeker of zij deze crisis overleven. Toch biedt de coronacrisis ook kansen voor een aantal bedrijven. In sommige branches is er meer werkgelegenheid ontstaan, terwijl in andere branches de werkgelegenheid afnam.
- We hebben de bestaande re-integratienota ‘Re-integratie is (net)werken 2016 - 2020 geëvalueerd. De uitkomst is dat het huidige beleid nog steeds volstaat, maar dat het aangepast moet worden naar (landelijke en regionale) ontwikkelingen.
- In 2020 hebben we, middels het actieplan ‘Versterking integratie en participatie statushouders 2019 - 2020’ en een tweetal pilots extra ingezet op de ondersteuning van statushouders.
- Naar verwachting treedt de nieuwe inburgeringswet in op 1 januari 2022. Met deze wet krijgen gemeenten weer de regie op inburgering. In 2020 zijn we zowel regionaal als lokaal actief bezig geweest met de voorbereiding van deze wet.
- Corona heeft een grote impact op jongeren. Met name op het gebied van werk en ontwikkeling. Het komende jaar zullen we aandacht besteden aan deze groep. Dat doen we onder andere door het’ Actieplan versterking positie Midden-Drentse jongeren’ tijdens en na corona dat in 2021 van start gaat.
Wat hebben we bereikt?
- Re-integratiebeleid 2016 - 2020
In april 2017 is het uitvoeringsbeleid re-integratie vastgesteld (als onderdeel van het vastgestelde re-integratiebeleid in 2016). Hier is opgenomen welke indicatoren er gebruikt worden om de resultaten van ons re-integratiebeleid te kunnen volgen.
Doelstellingen
- We willen bijstandsgerechtigden (weer) zelfstandig maken.
- We willen de mogelijkheden voor regulier werk bevorderen.
- We willen het verdienvermogen van mensen benutten.
- We willen scholing van met name de doelgroep 18 tot 27 jaar bevorderen.
- We willen actieve deelname aan de maatschappij bevorderen.
- We willen de contacten met (lokale) werkgevers onderhouden en uitbreiden.
- We willen nauw samenwerken met andere gemeenten in de arbeidsmarktregio.
- We willen werken op basis van vaste afspraken met onze klanten.
Over het algemeen zien we dat de cijfers over de jaren aardig gelijk zijn. Interessant is de afname in het aantal IOAW uitkeringen. Deze afname valt deels te verklaren door het feit dat een aantal mensen met een IOAW uitkering weer aan het werk zijn gegaan met behulp van onze ondersteuning. Ook zien we dat het aantal ANW'ers en Nuggers is toegenomen. Dit valt te verklaren door het feit dat steeds meer inwoners ons weten te vinden. Zij worden doorverwezen door bijvoorbeeld het UWV en Welzijnswerk of benaderen ons zelf.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben ons met name gericht op het actief bemiddelen van werkzoekenden naar duurzaam werk. We doen dit door vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar te brengen en rekening te houden met belemmeringen van mensen maar ook de wensen van werkgevers. Voor de mensen waarbij dat niet (direct) haalbaar is hebben we ingezet op re-integratie, sociale activering en participatie, onder andere door het inzetten van Stark en subsidies zoals Vitaal Platteland.
- We hebben uitvoering gegeven aan het actieplan ‘Versterking integratie en participatie statushouders 2019 - 2020’, de pilots integratie vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten en A tot Z route.
- In de Arbeidsmarktregio Drenthe hebben we uitvoering gegeven aan het actieplan Perspectief op werk en de pilot praktijkleren.