Ontwikkelingen
In 2020 heeft de beleidsvoorbereiding plaatsgevonden voor een aantal onderwerpen. Dit betreffen het nieuwe vrijwilligersbeleid en het Wmo beleid. De verwachting is dat dit in het eerste halfjaar van 2021 is vastgesteld. Daarnaast is er in NMD verband de inkoop Jeugd/Wmo afgerond. Ook is gestart met het optimaal leven team.
Door de lockdown zien we een forse daling van het aantal inwoners dat gebruik maakt van de diensten van de budgetconsulent. Mede als gevolg hiervan zien we eveneens een daling van het aantal mensen dat een budgetbeheertraject of schuldhulptraject in ging bij Sociaal.nl.
Wat hebben we bereikt?
- Het resultaatgericht aanbestedingstraject Jeugd/Wmo in Noord Midden-Drents verband is afgerond;
- In het kader van de lokale aanpak Personen met Verward Gedrag is per 1 oktober 2020 een projectleider aangetrokken die zich richt op de voorbereidingen om in 2021 een Optimaal Leven team operationeel te hebben. Doel is dat met diverse (zorg)partijen zoals GGZ en Cosis maar ook met Welzijn, een Wmo-consulent en een ervaringsdeskundige op een integrale werkwijze wordt gewerkt aan het herstel van de persoon om zo weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.
- De samenwerking met onze partners is ondanks corona verstevigd onder andere door middel van de WelWoZo overleggen.
- We hebben ons ingezet om mensen met een ondersteuningsbehoefte zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast hebben we ons ingezet om vroegtijdig signalen op te pikken door onder andere medewerkers van de gemeente, Welzijn Midden-Drenthe en haar andere partners.
- Inwoners worden zoveel mogelijk vanuit de gemeentewinkel verder geholpen met hun ondersteuningsvraag. Vanuit daar worden ze warm overgedragen.
- In de gemeente Midden-Drenthe is een sociaal raadsvrouw die mensen met schulden helpt, daarnaast zijn we aangesloten bij Sociaal.nl.
- Schuldhulpverlening
- In 2020 zien we een behoorlijke daling van het aantal mensen dat een beroep deed op de budgetconsulent. In 2020 waren er 102 aanmeldingen bij de budgetconsulent, waaruit 87 intakes werden gepland. In 2019 waren er 155 aanmeldingen en 136 intakes.
- Het aantal trajecten schuldhulpverlening bleef redelijk stabiel. In 2020 kochten wij 26 schuldregelingen in bij Sociaal.nl, tegen 29 in het jaar in 2019.
- Op 31 december 2020 waren er 23 mensen in budgetbeheer, tegen 28 mensen het jaar ervoor.
- Het stimuleringsfonds is in het voorjaar van 2017 ingesteld en bedoeld om organisaties in Midden-Drenthe de mogelijkheid te bieden vernieuwende projecten op het gebied van wonen, welzijn en zorg te starten waar de burgers in Midden-Drenthe bij gebaat zijn. Het project moet innovatieve oplossingen bieden voor maatschappelijke behoeften van
inwoners in de gemeente Midden-Drenthe. Bijvoorbeeld nieuwe vormen van samenwerking.
Het project heeft daarnaast in elk geval de volgende twee doelstellingen. Het project:
- draagt bij aan het welbevinden van de inwoners van de gemeente;
- beoogt op termijn kosten te besparen. Bijvoorbeeld doordat het project een
preventieve werking heeft en daarom op termijn eraan kan bijdragen dat er minder beroep op maatwerkvoorzieningen gedaan hoeft worden. J aarlijks
€ 100.000 beschikbaar. Verzoeken worden getoetst aan de van toepassing zijnde beleidsregels van de stimuleringsregeling. In de periode 2017 tot 2021 zijn verzoeken ingediend en gehonoreerd op het gebied van o.a. de opstart van Anwb automaatje(2017), een vervoervoorziening in de vorm van een elektrisch aangedreven bus, de opstart van Dorpskracht Hooghalen en Witteveen en een inloopvoorziening in Westerbork(2018) , een speeltuinvoorziening in Smilde ter bevordering integratie kinderen met een beperking en project de Sport carrousel (2019)en recent een innovatief bewegingsaanbod voor kinderen(2020). Het stimuleringsfonds heeft een positieve werking gehad op deze gebieden. In 2022 willen we het stimuleringsfonds evalueren.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2020 hebben we samen met de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Noordenveld het aanbestedingstraject Jeugd/Wmo afgerond. Er zijn meerjarige contracten afgesloten met aanbieders waarbij de focus ligt op resultaten;
- Met verschillende gemeentelijke afdelingen (leerplicht, Wmo, jeugd en beleid en samenleving), de IKC’s en het voorgezet onderwijs zijn we structureel overleg gaan voeren over processen, taken, verantwoordelijkheden en verbindingen. Hiermee beogen we sneller de juiste hulp in te kunnen zetten en aanvullend op elkaar te werken.
- Op alle nota’s hebben we een advies gevraagd en gekregen van de Wmo raad. We hebben deze adviezen beantwoord en waar wenselijk aangepast.
- In 2020 is een projectleider Optimaal leven geworven en worden de eerste stappen gezet om dit te borgen binnen de Midden-Drentse structuren.
- De ketenpartners, waaronder de woningcorporaties zijn goed op de hoogte van het werk van de budgetconsulent en verwijzen actief door. Door de Coronamaatregelen werd vooral via de telefoon ondersteuning geboden.
- De sociaal raadsvrouw heeft in plaats van de inloopspreekuren extra telefonische spreekuren ingesteld en ook voor het eerst Whatsapp contact met cliënten mogelijk gemaakt.