Ontwikkelingen
In 2020 hebben we ons Armoedebeleid geëvalueerd. We hebben geconstateerd dat er sinds de nota Armoedebeleid 2008 – 2012 veel veranderd is. Er werd nieuw beleid gemaakt omdat taken naar de gemeente kwamen (Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, Notitie Kindpakket, Nota Chronisch Zieken en Gehandicapten) of omdat wetten werden gewijzigd (Bijstandswetgeving, Wmo) of kwamen te vervallen (Wtcg). Ook werden minimaregelingen verruimd (o.a. Zorgkostenregeling) en kwamen er nieuwe regelingen bij waaronder het Kindpakket en Bartje leert zwemmen.
De Coronapandemie heeft in 2020 een grote invloed gehad op de economie, maar ook op het sociale leven. Tegen alle verwachtingen in, is het aantal bijstandsuitkeringen niet erg gestegen. In december 2020 waren er 453 huishoudens met een Participatiewet-uitkering. Dat waren er maar 13 meer dan het jaar ervoor.
Binnen de gemeente is een breed pakket aan inkomensondersteuning beschikbaar. Door de lock-down was het gedurende 2020 een groot deel van het jaar niet mogelijk om deel te nemen aan bijv. evenementen of sportactiviteiten of om naar een pretpart, museum enz. te gaan. Ook de zwembaden waren het grootste deel van het jaar gesloten. We zien dan ook een hele forse daling van het aantal mensen dat gebruik heeft gemaakt van de uitkering voor activiteiten.
Ook in 2020 hebben we actief ingezet op het bieden van hulp bij het gebruik maken van de vergelijkingssite Poliswijzer voor zorgverzekeringen. Wegens de lockdown werd alle hulp digitaal en telefonisch geboden. Nieuw was dat we in het kader van het tegengaan van energiearmoede ook bekendheid hebben gegeven aan het belang van het vergelijken van energieaanbieders voor het afsluiten van een nieuw contract. Van beide mogelijkheden werd goed gebruik gemaakt.
Wat hebben we bereikt?
Gebruik van de minimaregelingen
In 2020 zagen we een daling van ruim 23% van het aantal huishoudens dat gebruik maakte van de uitkering voor activiteiten. In 2019 waren dat er 747 en in 2020 waren dat er 574.
In 2019 hebben 237 huishoudens gebruik gemaakt van de sportbon. In 2020 is dat als gevolg van de corona maatregelen gedaald tot 92 huishoudens.
Het aantal rechthebbenden op de individuele inkomenstoeslag is licht gedaald in 2020 (van 418 in 2019 naar 397). Dit impliceert dat het aantal huishoudens dat langer dan 3 jaar onafgebroken een inkomen tot 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm had, redelijk stabiel is gebleven.
De doelgroep van de Zorgkostenregeling werd in 2018 verruimd van 110 naar 130%. Ook werd de aanvraagtermijn met 5 maanden verlengd. We zien deze verruimingen van de regeling terug in de cijfers. Het aantal toekenningen van de compensatie niet vergoede zorgkosten over 2019, steeg met 26% ten opzichte van het jaar 2018 en de compensatie eigen risico steeg met ruim 18%. Aanvragen over 2020 kunnen nog tot 1 augustus 2021 worden aangeleverd, vandaar dat de cijfers de laatste twee afgesloten jaren betreffen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
We hebben onze inzet gecontinueerd om het niet gebruik van regelingen tegen te gaan. Door Corona werd voornamelijk thuis gewerkt waardoor alle inloopspreekuren bij de ondersteuners als de sociaal raadsvrouw, budgetconsulent en cliëntondersteuners kwamen te vervallen. Hulpverlening via de telefoon was mogelijk, maar bleek voor velen een (te) hoge drempel.