Ontwikkelingen
- Coronamaatregelen
In samenspraak met de andere Drentse gemeenten is in maart 2020 een pakket van tien maatregelen samengesteld om ondernemers te ondersteunen die in de problemen kwamen door Corona. Deze steunmaatregelen waren aanvullend op de maatregelen van het Rijk en de lokale inkomensondersteuning. Het ging om: uitstel belastingen en heffingen, tijdelijke verruiming winkeltijden, opschorting van venstertijden bevoorrading, versnelde betaling facturen, opschorting inning huur, pacht, vorderingen, beheersvergoeding, snellere uitbetaling subsidies voor ondernemers, verruiming indieningstermijnen subsidieregelingen, stimulering lokale inkoop en vergunningen die van belang zijn voor het behoud van werk en banen kregen een hogere prioriteit. Via de gemeentelijke informatiepagina’s werd aan ondernemers bekend gemaakt welke regelingen er zijn op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau en waar je deze kunt aanvragen. Daarnaast gaf het ondernemersloket “Ik ben Drents ondernemer adviezen aan hen die wat extra hulp konden gebruiken. Het loket verzorgde overzichten met handige tools die ondernemers door de Coronacrisis konden helpen.
- Dienstverlening
Voor ondernemers in Midden-Drenthe is er één herkenbaar ondernemersloket: “Ik ben Drents ondernemer” (IBDO). Dit loket kreeg in 2020 een nieuwe impuls. IBDO kent nu een breed scala aan dienstverlening. Bij IBDO kunnen ondernemers met hun individuele vraag terecht bij de adviseurs, er zijn (digitale) netwerkbijeenkomsten en speciale programma’s waar ondernemers samen met studenten onderzoeken waar kansen liggen voor bijvoorbeeld het exporteren van hun product of dienst. Naast individuele trajecten op maat, kunnen ondernemers hier van elkaar leren. En zeker ook van het onderwijs, waar hedendaagse kennis en jonge potentiële arbeidskrachten het bedrijfsleven verder kunnen brengen om nog meer klaar te zijn voor de toekomst. De OndernemersFabriek Drenthe en Kennispoort Drenthe zijn geïntegreerd in IBDO. De plannen voor het vervolg van IBDO zijn samen met de andere Drentse gemeenten, vertegenwoordigers van het Drentse bedrijfsleven, onderwijsinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, Alfa-college en de Hanzehogeschool uitgewerkt. Het doel van deze samenwerking is een sterker, slimmer en groener MKB met impact.
Wat hebben we bereikt?
- Koers en uitvoeringsagenda economie Midden-Drenthe 2020-2024
2019 stond in het teken van het opstellen van een koers en uitvoeringsagenda. Het stuk is mede tot stand gekomen door consultatie van ondernemers en het is daarmee een stuk voor en door ondernemers. Dit betekent dat het kort en bondig is geschreven. Eind 2019 is het stuk opgeleverd. Het stuk vormt een leidraad voor de komende jaren op het gebied van economie.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Koers en uitvoeringsagenda economie Midden-Drenthe 2020-2024
De koers en uitvoeringsagenda zijn tot stand gekomen op basis van een participatietraject. In grote lijnen bestond het traject uit de volgende drie onderdelen:
- Besprekingen met ondernemersverenigingen.
- Bijeenkomst omgevingsvisie.
- Inspraak.