Ontwikkelingen
- De oude Stichting Openbare Bibliotheken Midden-Drenthe is geliquideerd en de gebouwen zijn in januari 2021 overgeheveld naar de gemeente. St. Biblionet voert het bibliotheekwerk voor onze gemeente uit. In de uitvoeringsovereenkomst 2020-2022 tussen St. Biblionet Drenthe en de gemeente zijn afspraken gemaakt over de prestaties, kwaliteit en financiën. Deze afspraken sluiten aan en zijn in overeenstemming met het door de gemeenteraad vastgestelde beleidskader 'Visie toekomst bibliotheken gemeente Midden-Drenthe 'Van vestiging naar functie".
- De bibliotheek van Midden-Drenthe is er voor iedereen! Het bibliotheekwerk is voor iedereen laagdrempelig, toegankelijk en biedt literatuur, informatie, inspiratie en interactie. De nadruk ligt op jeugd en het verhogen van taalvaardigheden.
Wat hebben we bereikt?
- De bibliotheken in de gemeente Midden-Drenthe werken aan leesbevordering en het verhogen van taalvaardigheden. Naast uitleen is er ook toegang tot digitale media. De bibliotheek is een plek voor voorziening voor lezen, leren en informatie, een lokaal kenniscentrum van leesbevordering, taalvaardigheden en een plek om elkaar te ontmoeten, te spreken en van cultuur te genieten.
- De bibliotheek is ook op locatie aanwezig. In alle IKC's is voor het basisonderwijs is er een Bibliotheek op school.
- Er wordt actief ingezet op het terugdringen van laagtaalvaardige inwoners en met de uitvoering van het Plan: Naar een geletterd en Digisterk Midden-Drenthe wordt ook ingezet op het verhogen van mediavaardigheden.
- De bibliotheek werkt samen met St. Welzijnswerk. Hieruit zijn de Taalhuizen binnen de Bibliotheek ontwikkeld, een Avondschool in Beilen ontstaan en worden digitale cursussen in de bibliotheken en/of op locaties in dorpen gegeven.
- In de bibliotheken Beilen, Smilde en Westerbork zijn maandelijkse BoekStart uurtjes. Hierin wordt door (groot)ouders voorgelezen aan jonge kinderen.
- In de dorpen Wijster, Hooghalen en Nieuw-Balinge worden voorleesactiviteiten georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar.
- 140 ouders hebben voor dat de Coronapandemie uitbrak een informatiebijeenkomst bijgewoond over het belang van voorlezen.
- De bibliotheek reikt voorleesmateriaal uit aan de voorscholen.
- We zorgen dat kinderen plezier beleven aan lezen.
- We zorgen dat ouderen kunnen omgaan met digitalisering.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We brengen leesstimulering nadrukkelijk in verband met armoedebestrijding en participatie. Het is voor laaggeletterden moeilijk om mee te doen in de samenleving. We zien dat laaggeletterden een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door laaggeletterdheid te signaleren en aan te pakken, helpen we deze inwoners meer mee te doen in de samenleving. Als gemeente werken we meer samen met maatschappelijke partners bij de signalering en bestrijding van laaggeletterdheid.
- We geven ouderen cursussen om te kunnen omgaan met digitalisering.
- In alle Integrale Kindcentra is een bibliotheek aanwezig.
- We zijn doorgegaan met BoekStart voor baby's, dreumesen en peuters en per locatie is een pedagogisch medewerker geschoold tot voorleescoördinator.